MEĐIMURSKI SAVEZ SPORTSKE REKREACIJE "SPORT ZA SVE"

MEĐIMURJE ALLIANCE OF SPORT RECREATION "SPORT FOR ALL"

 
ERASMUS + SPORT - ON THE MOVE - U POKRETU
  PROJEKTI
 
Program: Erasmus +
Identifikacijski broj: 567298-EPP-1-2015-2-HR-SPO-SCP
Naslov: ON THE MOVE

Nositelj projekta: Međimurska županija
Partneri Hrvatska: Međimurski sportski savez „Sport za sve“
Slovenija: Centar za zdravlje i razvoj, Murska Sobota
Malta: Zaklada za promicanje socijalne inkluzije, Zejtun
Slovačka: Gimnastički centar Bratislava
Portugal: Grad Lousada
Ujedinjeno Kraljevstvo: Lokalni volonterski servis Broxbourne & East Herts, Stanstead Abbotts

Datum početka projekta: 01. siječnja 2016.
Datum završetka projekta: 30. lipnja 2017.
Trajanje u mjesecima: 18
Područje djelovanja: Sport
Tip akcije: Partnerstvo u suradnji

Razlog za pokretanje ovog projekta jest uhvatiti se u koštac s izazovima rastuće pretilosti i niske tjelesne aktivnosti među djecom predškolske dobi, u zemljama uključenim u projekt. Pritom je ključno djelovati kod roditelja na promjenu životnih navika u smislu intenzivnije fizičke aktivnosti i zdrave prehrane, jer su upravo roditelji glavni uzor djeci te dobi. Prema istraživanjima, djeca koja se bave sportom od najranije dobi vjerojatno će ostati aktivna i kasnije u životu i manje je vjerojatno da će imati problema s prekomjernom težinom i time povezanim kroničnim bolestima, a pozitivna je učinak na razvoj osobina ličnosti.

Sažetak
Predloženi projekt pod nazivom „ON THE MOVE“, ima za cilj doprinijeti podizanju svijesti o potrebi fizičke aktivnosti kao temelju zdravog načina života, promjenom navika predškolske djece i njihovih obitelji. Razlog za pokretanje ovog projekta je hvatanje u koštac s izazovima rastuće pretilosti među djecom predškolske dobi zemalja u razvoju, uključenih u projekt i za podizanje svijesti o važnosti aktivnog načina života i zdrave prehrane u svim zemljama partnerima u projektu (Hrvatska, Malta, Slovačka, Velika Britanija, Portugal i Slovenija). Projekt uključuje djecu predškolske dobi (4 - 7 godina, prije svega onih koji su pretili ili s niskom razinom tjelesne aktivnosti), u redovite sportske aktivnosti u pratnji roditelja kao i radionice o zdravoj prehrani koje uključuju i edukacijsko kuhanje vikendom. Kombinira se fizička aktivnost i uravnotežena prehrana kao najučinkovitiji način za povećanje općeg zdravlja i mentalnog razvoja djece uz smanjeni rizik od pretilosti. Glavna aktivnost projekta je provedba pilot programa u partnerskim zemljama, sastavljenog od strane stručnjaka iz područja prehrane i kineziologije, a koji će biti podređen dobi i fitness razini sudionika. Namjera programa je uvođenje djece u elemente osnovnih sportova (atletika, gimnastika i plivanje), kako bi se poboljšao njihov fizički, kognitivni i akademski razvoj te stvaranje zdravih navika u ranoj dobi.
Partnerstvo se sastoji od 7 organizacija iz 6 europskih zemalja - mješavina javnih tijela lokalne vlasti, obrazovnih i zdravstvenih ustanova, sportskih organizacija koje imaju iskustvo u radu s djecom i promicanjem masovnog sporta za sve generacije kao i organizacije specijalizirane za podizanje svijesti o važnosti tjelesne aktivnosti i zdrave prehrane te su stoga te institucije najprikladnije za postizanje ciljeva postavljenih za ovaj projekt.

Obiteljska događanja
Program za obitelji izvodit će se zajedno s programom razvijenim pod točnom 2.1.u Hrvatskoj i Slovačkoj. U Hrvatskoj će program trajati 14 mjeseci i provodit će se u Međimurskoj županiji. Nakon inicijalne faze od 4 mjeseca u Hrvatskoj, program će započeti u Slovačkoj (Bratislava) i trajat će 9 mjeseci. Program za obitelji će se lako prenijeti na druge zemlje. Obiteljska događanja bit će organizirana 1 ili 2 puta mjesečno, obuhvaćajući uglavnom događanja na otvorenom (hodanje, bicikliranje, pješačenje, različite timske gire). U slučaju lošeg vremena planirat će se aktivnosti u zatvorenom prostoru (obiteljski aerobik, korektivna gimnastika, obiteljski ples itd). Obiteljska događanja također uključuju pružanje informacija o dobrobitima redovite tjelesne aktivnosti i tome kako ona unapređuje kvalitetu života (i kod djece, i kod odraslih), individualne savjete o unapređenju zdravlja kao rezultata antropometrijskih mjerenja, prevencije kroničnih kardiovaskularnih bolesti, prevenciju i liječenje debljine). U drugim partnerskim zemljama, obiteljska događanja će biti organizirana na druge načine (Malta, Ujedinjeno Kraljevstvo, Portugal, Slovenija). U okviru tih radionica će se održati kuharske radionice (spojene s kratkim kuharskim lekcijama na nekim lokacijama). Za te će potrebe biti podugovoreni članovi tima - stručnjaci u zdravlju i prehrani.
Ciljne skupine: predškolska djeca i njihove obitelji

Međimurski savez sportske rekreacije „Sport za sve“, (koordinator Marijan Vugrinčić), zadužen za koordinaciju svih sportskih programa za obitelji u Međimurskoj županiji, uključujući pripreme za svaku aktivnost (detaljni program svake aktivnosti, kontakti s vlasnicima programskih događaja i asistentima, kontakt sa sudionicima i korisnicima programa) te priopćenja (izvješća, povratne informacije sudionicima). Dio poslova odnosi se na pripremu radnih programa za sve ciljne skupine, odgovornost za motivaciju potencijalnih sudionika/korisnika te na promociju projekta i njegovog programa, izvođenje istraživanja i priprema smjernica. Zaduženja proizlaze iz partnerovog projektnog financijskog menadžmenta i izvještavanja.
Obiteljske družionice održavaju se dva puta mjesečno. Aktivnosti se odvijaju pretežito na otvorenim prostorima – u prirodi a u zimskom periodu u gimnastičkoj i sportskoj dvorani. Program provode kineziolozi Tanja Mesarić Novak, Tomislav Bogović, Nino Knapić i Luka Prprović. Za vrijeme obiteljskih događanja održat će se 6 kuharskih-kulinarskih radionica sa degustacijom pripremljenih jela. Na kuharskim radionicama sudjeluje jedan od roditelja djece sudionika projekta. Kuharske radionice provodi Slađana Herman. Za vrijeme pripreme hrane doktor Branko Vrčić daje roditeljima savjete o zdravoj prehrani.


 • ON THE MOVE - U POKRETU
 • PROJEKTI – 2019.
  Međimurske vode
  – 4. Međimurski festival sportske rekreacije osoba starije životne dobi smještenih u domove za starije i nemoćne osobe u Međimurskoj županiji
  - Stručna konferencija: Čimbenici uspješnosti sportske rekreacije
  - Međimurska županija – Sportskom rekreacijom ususret zdravlju građana Međimurja
 • PROJEKTI – prijavljeni u 2018. godini
  1. Međimurska županija: „Tjelesnom aktivnošću preveniramo svoje zdravlje“
  2. Međimurske vode, d.o.o. Čakovec
  - „BIMEP – 2018“ (biciklima Međimurskim putevima)
  - „Međimurski festival sportske rekreacije osoba starije životne dobi smještenih u domove za starije i nemoćne osobe u Međimurskoj županiji“
 • 3. Međimurje plin:
  - - „Međimurski festival sportske rekreacije žena“
 • 4. Turistička zajednica Međimurske županije
  - „BIMEP – 2018“ (biciklima Međimurskim putevima)

 

 

Međimurski savez sportske rekreacije "SPORT ZA SVE"
Tome Masaryka 24
40000 Čakovec
tel./fax.: 00385 40 310 082
mssr@ck.t-com.hr
www.mssr-sportzasve.hr